Reptes i solucions per garantir el dret a l’habitatge

La setmana del 18 al 22 de març va ser intensa a nivell de congressos a Manners. Durant 5 dies vàrem estar submergits en la organització de fins a 3 congressos ben diferents i diversos espais de Barcelona. El primer en començar va ser el Fòrum d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, celebrat a l’auditori del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Des del dimarts 19 de març fins el dijous 20 el congrés va reunir més de 560 inscrits i 50 ponents per analitzar una de les principals problemàtiques de moltes ciutats com és l’habitatge.

Durant tres dies experts en diferents àmbits i testimonis coneixedors del tema van debatre sobre el dret a l’habitatge dels ciutadans des de diferents perspectives: les polítiques d’habitatge, la necessitat de fer habitatge assequible, com respondre a l’emergència, coproduir amb altres agents o la regulació del mercat van ser alguns dels eixos que es van tractar a les ponències.

El dret a l’habitatge a les ciutats es va abordar des del punt de vista de l’administració pública i de l’empresa privada, posant èmfasi en la necessitat de col·laboració dels dos sectors per garantir una llar digna per a les persones. Les conferències i taules rodones van comptar amb experts en arquitectura i urbanisme com Raquel Rolnik o Zaida Muxí; amb periodistes, representants d’entitats com la PAH, Càritas, SIPHO i Associació Vincle; i també amb diverses personalitats de l’administració pública.

L’impacte de la crisi econòmica, el paper dels fons d’inversió provinents de l’estranger, el problema de la gentrificació o els moviments iniciats des de municipis com Nova York, Berlin o la pròpia Barcelona van ser alguns dels temes a partir dels quals es van debatre per analitzar un repte global i buscar solucions aplicables a les ciutats.

El Fòrum d’Habitatge i Rehabilitació va posar al centre del debat un tema que preocupa a ciutats d’arreu del món i des de Manners observem amb satisfacció el nivell d’assistència i participació dels ciutadans i la repercussió a les xarxes socials a través de les etiquetes #FòrumHabitatgeBCN i #FHAR.