Les ciutats debaten sobre el futur de l’esport

L’esport sempre ha tingut una vinculació molt estreta amb Barcelona. Des de l’hoquei fins al bàsquet, passant pel tennis, el futbol, l’handbol o la vela; a la ciutat s’hi practiquen esports de tota mena i la seva màxima representació es va veure amb l’organització dels Jocs Olímpics l’any 1992. I és precisament sobre l’esport a les grans ciutats el tema sobre el que va girar el congrés que vam organitzar els dies 20 i 21 de març a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya. Dos dies plens de conferències i taules de debat on tothom va poder dir-hi la seva i que va concloure amb més de 600 inscrits i 70 ponents que provenien de ciutats com ara Londres, Saragossa, Lausana, Amsterdam, Vitòria o Bilbao.

I es que, tal i com va explicar l’acadèmic i escriptor Greg Clark a la conferència inaugural, l’esport forma part de la vida de tots els ciutadans. Segons Clark vora els 2 bilions de persones arreu del món estan compromeses d’alguna manera amb l’esport i més de 820.000 són les organitzacions esportives que es poden trobar. El paper que l’esport desenvolupa en la salut de les persones, l’impacte social i ambiental i la tasca d’inclusió dels qui el practiquen van ser alguns dels eixos que es varen tractar a la conferència.

L’esdeveniment va ser el 1r Congrés de l’Esport a les Grans Ciutats organitzat conjuntament Barcelona i l’Hospitalet. Es van abordar temes com ara la gestió dels equipaments esportius, el paper de l’espai públic en la pràctica de l’esport i els grans esdeveniments que tenen lloc a les ciutats, amb participació de ponents de l’administració pública i d’organitzacions internacionals com el Comitè Olímpic Internacional (COI) o la Greater London Authority.

Al llarg dels dos dies les diferents mirades de l’esport van estar molt presents i això es va plasmar en unes xerrades que tractaven aspectes com ara el gènere i l’esport; les ciutats i el joc; l’envelliment actiu; els joves i la inclusió social; i la diversitat en l’esport.

A Manners valorem molt positivament l’èxit d’assistència i la participació de tots els voluntaris i ponents que van col·laborar per fer del congrés una gran experiència esportiva.